Ovaj otok dobro zna kako se to radi kada je riječ o hrani, piću i tradiciji. Dopustite nam da vas vodimo putem do izvrsnog gurmanskog iskustva za kojim će vaše nepce dugo žudjeti. Kako biste upoznali otok, važno je upoznati i karakteristike koje ga čine jedinstvenim. Stoga, koje okuse otoka svakako vrijedi doživjeti?
- Paški sir
Napravljen u potpunsti od ovčjeg mlijeka koje dolazi isključivo s otoka Paga. Godišnja proizvodnja registriranih proizvođača sira i obiteljskih gospodarstava iznosi samo 200 tona sira. Ova količina je ograničena kapacitetom ovaca koje se mogu slobodno pasti. U procesu proizvodnje sir dobiva premaz maslinovim uljem i pepelom, povećavajući njegov pikantan okus. Prepoznat kao najbolji sir Hrvatske, rezultat je vrlo specifičnih čimbenika poput bilja, vjetra i posebne pasmine ovaca – cijeli je proces poput čarolije.
Gdje kupiti: U potezu od Kolana do Luna često su vidljivi znakovi natpisa “Paški sir”, sira proizvedenih od malih obiteljskih gospodarstava. Također preporučujemo “Paška sirana” i “Gligora” sireve.
- Lunjsko maslinovo ulje
Lun, malo mjesto na sjevernom dijelu otoka mjesto je najkvalitetnijeg maslinovog ulja. Vrtovi Lunjskih maslina zaštićeni su i označeni kao botanički rezervat, a čuvaju stabla maslina starije od 2000 godina. Lunjske masline, ručno ubrane, isti se dan prešaju u ulje. Zajedno s paškim sirom, pršutom i pokojom slatkom bobicom grožđa, kombinacija je koja će Vam se uvući pod kožu.
- Vina Boškinac
Obiteljska vinarija i restoran Boškinac zaista zna kako poslužiti tradiciju i inovaciju na istom tanjuru. Samo nekoliko minuta udaljenosti od centra Novalje, ova vinarija i restoran s Michelinovom zvijezdicom je odlično mjesto na kojem možete iskusiti najbolje okuse na jednoj lokaciji. Vina Boškinac odlična su opcija za sve prigode i trenutke.
Sigurni smo da na kraju ovoga puta – nakon što okusite najfinije okuse otoka, zauvijek ćete biti vezani za otok Pag. Čak i nakon vašeg odlaska, dojmovi avantura tjerati će vas da prepričavate te uspomene i prisjećate ih se s osmjehom na licu.